Iwate Museum of Art

Iwate Museum of Art

Grand Gallery

Iwate Museum of Art

General View

Iwate Museum of Art

Night View

Iwate Museum of Art

Permanent Exhibition Hall Lobby

Iwate Museum of Art

Terrace at Night

Concept
The spatial backbone of the facility, the Grand Gallery, extends north-south in response to the site conditions and the axis of the surrounding redevelopments. It takes in the expanse of the park and opens out towards the majestic Mount Iwate.

The exhibition rooms are simple boxes, dispensing with overt design invoking excessive lines and shadows, in order to allow concentration on the exhibited objects.
The floor plan pursued the realization of the ideal museum, placing storage rooms to avoid contact with exterior air, arranging exhibit rooms to minimize sunlight from east west and simplifying the observation route. The A/C provides the optimum conditions for the preservation of art objects.
Facts
Project Name
Iwate Museum of Art
Client
Iwate Prefecture
Location
Morioka-shi, Iwate, Japan
Map
Major Use
Museum
Completion
Jan. 2000
Total Floor Area
13,087 m²
Structure
RC, SRC, S
Floors
2F
Photo Credit
Techni Staff
Awards
2002 Morioka Cityscape Award
2002 International Illumination Design Award (Award of Merit)
2002 Good Lighting Award
2001 SDA Award