Nishihakusandai Elementary School

Nishihakusandai Elementary School

Nishihakusandai Elementary School

Nishihakusandai Elementary School

Nishihakusandai Elementary School

Nishihakusandai Elementary School

Nishihakusandai Elementary School

Concept
Nishihakusandai Elementary School was split off from a parent school located in the southwest of Hachinohe New Town and is newly established to solve the problem of continuous increasing number of the children.
The timber schoolhouse was schemed so that it would blend into the surrounding abundant green mountains, nature and local residential environment. It was intended to create the school that cultivate the regional loyalty utilizing the local timber for structure, interior finishing and furniture according to the function and the usage. As for the classroom, it's made of arranged roof truss frames placed while clenching material alternately.
As for the special classroom, the structure with fascinating and transparent atmosphere of lumber frame works are achieved by spanning in big space supported by 4-tine posts.
Classroom building with the grouped by each grade is composed of flexible and open space utilizing the open classrooms and preparatory rooms. Multi-function multi-purpose hall and a Media Center functionally linked with the special classrooms. Small diameter lumber used in the structure helps to provide a warm welcoming atmosphere.
Facts
Project Name
Nishihakusandai Elementary School
Client
Hachinohe City
Location
Hachinohe-shi, Aomori, Japan
Major Use
Elementary School
Completion
Jun. 2017
Total Floor Area
6,845m²
Structure
W, RC, S
Floors
2F
Notes
Design Partner / Coelacanth K&H Architects , Jun Sato Structural Engineers
Photo Credit
ZOOM
Awards
2017 JAPAN WOOD DESIGN AWARD